Akadálymentes ház

Egy ház építése, berendezése közben általában fejtörést okoznak a színek, az anyagok, a bútorok kiválasztása, s maga az alaprajzi kialakítás, ám bizonyos szempontok magától értetődőek.

Hogy milyen magasnak kell lennie a konyhapultnak, hogy hol legyen a konnektor, hogy milyen a lépcsőkiosztás vagy hogy mennyi helyet kell hagyni a mosdó mellett, nos ezt általában a szakemberek maguktól is tudják, hiszen erre valóak a szabványok. Csakhogy ezek a jól bevált méretek mit sem érnek, ha a tulajdonosok egyike, jelen esetünkben a fiatal háziasszony tolókocsiban éli mindennapjait…

A Tárnok kertvárosában épült 130 m2-es családi házat természetesen csakis egyszintesre tervezhették, hiszen a lépcsőn való közlekedés fel sem merülhetett, és már a bejáratnál adódó néhány foknyi szintkülönbséget is rámpával hidalták át. A fiatal párnak azonban odabent rengeteg kérdéssel kellett szembenéznie, szerencsére lakberendező barátnőjük, Balásy Emese segítségével nem csupán a ház, de maga a berendezkedés is akadálymentessé vált.

Modern, lehetőleg világos otthont szerettek volna, de nem idegenkedtek a kontrasztoktól sem, így a minimál stílusú, szürke-nyers, önmagában csíkozott padlóburkolat elsőre megnyerte a tetszésüket. Nem is keresgéltek tovább, nem csak a nappaliba, de az egyik fürdőszobába is ugyanebből a családból választottak, csupán a mosókonyhába, – amelyet a háziasszony igényeihez igazítva speciális fürdőkáddal, emelt, dobogós wc-vel is elláttak – került egy vidámabb, kék és sárga kerámia.

A konyhával, étkezővel egyterű nappali padlója tehát világos lett, csupán a tér közepén elhelyezett társalgó alá applikáltak egy sötétszürke szigetet szőnyegmintaként. Magát a fehér bőr ülőgarnitúrát a háziak választották, széles karfájával, tekintélyes méretével remek mászóka az aprócska kislány számára. Ugyancsak fehér lett a kandalló is, melyet a lehető legegyszerűbbre kértek, kőburkolat, csapott kürtő vagy ülőkék nélkül, így stílusban is szépen alkalmazkodik a modern térhez.

Egy kis játékosságot adnak az összképnek a gipszkartonból készült falfülkék, melyek önálló világítással is rendelkeznek, így nem csupán a dísztárgyaknak nyújtanak méltó kiállítóhelyet, de esténként a hangulatvilágításról is gondoskodnak.

Alkalmazkodva a padló színéhez ekrü és sötétszürke frontokkal tervezték meg az U-alakú konyhabútort, melyet úgy alakítottak ki, hogy kényelmesen elérhessen egyedül is mindent a fiatalasszony. Az megszokottnál jóval alacsonyabb lett a konyhapult, sőt egy félszigetként merőlegesen álló, lábbal alátámasztott asztalkát is csatoltak hozzá, ami alá befér a tolószék, így itt még kényelmesebben dolgozhat. Remekül illik a konyhához a szürke, üveglapos étkezőasztal is, különleges megjelenésének köszönhetően nem csak hasznos darabja, de dísze is a térnek.

A hálószoba berendezése is egyedi megrendelésre készült, jóval magasabb fekvőfelülettel az átlagosnál, ami jelentősen megkönnyíti a ki és beszállást.

A lakás kialakítása közben nem csak a berendezés optimális méretezésére kellett odafigyelni, hanem a bútorcsoportok elrendezésére is, a közlekedési útvonalakat ugyanis jóval szélesebbnek, egyértelműbb kijelölésűnek hagyták, így kerekesszékkel könnyedén bárhol meg lehet fordulni – akár egy kisgyerekkel együtt is. Ennek köszönhetően ez az otthon nem csupán kedves, fiatalos és vidám lett, de tágas és levegős is, nem csoda, ha tulajdonosai imádnak benne lakni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük