Gipszkarton – dekorációként

Egy félkészen vásárolt, diósdi családi ház nappali zónájának, egy térben kialakított nappali-étkező-konyhájának megtervezésére kértek fel bennünket…

Az ötven négyzetméternyi terület alapadottságain változtatni nem lehetett és nem is kellett, az egyetlen térszervezési feladat a nappali területéből illetve a korábbi előszobából kialakított dolgozó határainak kijelölése volt. Erre egy gipszkartonból épített gipszkarton fal tűnt legalkalmasabbnak, amely a nappali-dolgozó bútorozását, könyvespolcozását megoldó, hangulatfények elrejtésére is megfelelő gipszkarton polcrendszer részeként készült. Előnye nem csupán a látványosság, hanem, hogy ezáltal egy mindkét helyiségből használható, kétoldalas épített „bútort” nyertünk. A nappali felől megvilágított falfülkék, a dolgozó felől könyvespolcok formájában.

Adottak voltak az előző tulajdonosok által beszerelt fehér műanyag nyílászárók, amelyek befolyásolták a színválasztást is. Ezért lett mindenhol fehér a mennyezet és az újonnan vásárolt kényelmes, tévé nézésre kiváló bőr ülőgarnitúra huzata is, melyre megbízóink a Pannon Bútor kínálatában találtak rá. A falakra finom tojáshéjszínt, illetve krémszínt választottunk, amely a már megvásárolt gresslapok sárgás alaptónusához illett. Hogy az összképet kicsit felélénkítsük egy markáns élénk narancs árnyalatot is behoztunk a színvilágba, természetesen csak kisebb felületeken játszva vele: a falfülkék belsejében és egy-egy szélesebb sávban felfestve a konyhai étkezőben. A narancs az organza függöny csíkjaiban, illetve a sötétítőfüggönyön is visszaköszön.

A padlóra mindenhová a 30×60-as mészkőhatású kerámialapok kerültek, különböző felrakási módokkal igyekeztünk jelölni a funkcióváltásokat, míg a nappali-étkezőben átlós irányban, diagonálban, egyharmad-kétharmados csúsztatással fektettünk a téglalapokat, addig a konyhában hálómintában tetettük le.

Meghatározó szerepet játszott az összkép kialakításában a gipszkarton. Nem csupán a már említett válaszfal, illetve az ezt folytató falfülke-rendszer készült ebből, de az alacsony belmagasság vizuális ellensúlyozására készült álmennyezet is. A nappali körvonalát követő, rejtett világítással, futófénnyel, szpotokkal ellátott szerkezet nem csupán magasabbnak mutatja a belső területet, de megoldja a világítás, hangulatfények kérdését is, illetve a karnisok takarását.

A narancs színfoltok mellett dekorációs elemként felbukkan egy terméskő hatású kőburkolat is, mely a narancssárgára festett gipszkarton áthidaló mögötti falfelületre, illetve a kéménypillérre került.

A világos színekkel kontrasztban válogattuk össze a berendezési tárgyakat, bútorokat: a nappalival egy térben lévő étkezőgarnitúra fekete tölgy, akárcsak a konyha izgalmas bárasztala, melyhez bőrrel bevont bárszékeket rendeltünk ugyancsak a Bo Conceptből. Wenge faalapra dolgozottak a Kollarz lámpák , melyek éppen egyszerűségüktől szépek.

Az étkezőtől a konyhát bárszekrényként, tálalóként is használható térbe fordított elem választja el, mely fölé ugyancsak térelválasztó funkciót is ellátó világító áthidaló került.

Modern, minimál stílusban terveztük a konyhát, fehérített tölgy és zebrano mintázatú laminált frontok váltakozásával. A tágas konyha egyik különlegessége a bútorlapból készült, mégis önálló helyiségként funkcionáló kamra”szekrény”, a másik a sok nagy fiók, melyeket a hagyományos polcos szekrények helyett ajánlottunk. A vízszintes irányban futó erezet , és a világos-sötét felületek játéka lendületet ad a látványnak, akárcsak a vízszintes csíkokban felrakott, fahatású világos-bézs kerámia falburkolat.

A végeredmény egy modern, dinamikus, minimál elemeket is tartalmazó, mégis vidám és színes enteriőr, sok-sok hangulatfénnyel, játékossággal és otthonos melegséggel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük