Mediterrán hangulat Tárnokon

Egy építés alatt álló, tárnoki családi ház nappali zónájának, egy térben kialakított nappali-étkező-konyhájának megtervezésére kértek fel. A megközelítőleg ötven négyzetméternyi terület alapadottságain változtatni nem lehetett és nem is kellett.


A területen belül térkijelölő jellegű berendezést javasoltam. Erre egy gipszkartonból épített fal tűnt a legalkalmasabbnak, amely a nappali tér fő bútorzata és egyben meghatározó design elemévé vált.

Előnye nem csupán a látványosság, hanem a praktikusság, légiesség is. A gipszkarton falban hangulatos falfülkék, és polcok találhatók, melyek visszaköszönnek a bejáratnál felépített gipszkarton lerakónál is hasonlóképpen. Ezek tónusai enyhe narancsos pasztell árnyalatúak, elkülönülve így a fal alap halvány pasztellsárgájától. Ezt az árnyalatot kapta a nappali fölé tervezett álmennyezet is, amely koszorúként öleli át a teret egyértelműen kijelölve azt.

A nappali körvonalát követő rejtett világítással, szpotokkal, futófénnyel ellátott szerkezet nem csupán magasabbnak mutatja a belső területet, de megoldja a világítás, hangulatfények kérdését is, illetve a karnisok takarását is. A felvitt falszínek harmonizálnak az együtt választott és megvásárolt gresslapok alapszíneivel – beige, terrakotta. Ezeket a lapokat változatos módon raktuk le, összekombinálva a saját magukból vágott dekorcsíkokkal.

A narancs színfoltok mellett dekorációs elemként felbukkan egy nádszövet burkolat is, mely a kandalló mögötti falat borítja, ráerősítve a nappali bútorzatára, amelyben szintén megjelenik e nád. A világos színekkel kontrasztban ajánlottam a berendezési tárgyakat, bútorokat. A tv szekrényt a Bohémia bútorboltból választottuk cseresznye tónusba, és ezt a színt terveztük a konyha és étkező bútoroknak is. A cseresznye megjelenik az uralkodó világítótestekben is matt nikkellel és opállal kombinálva. Ezeket a Kollarz katalógusaiból választottuk. A szintén opál falikarok és kiegészítők az Eglo kínálatából kerültek kiválasztásra.


Az étkezőt és a konyhát egy gipszkarton áthidalóval, és egy ovális étkezőpulttal választottuk el.

 

A konyha fafrontjai szintén cseresznye színűek, a munkapult az aljzat alaptónusával megegyező. A falra semleges színhatású csempét tettünk, amely szépen befut az ablakpárkányokra is. Szép vonalvezetésű, a világos-sötét kontrasztok miatt lendületes és mozgalmas lett a tér ezen része is.

A bútorkárpit színére javaslom a mélynarancsot kombinálva a mohazölddel, a függönyökre a pasztell-mohazöld árnyalatait, amely komplementere a cseresznyés és narancsos árnyalatoknak.
A végeredmény egy hangulatos, meleg, modern és mediterrán elemeket is tartalmazó vidám enteriőr lett, sok-sok hangulatfénnyel, amely tükrözi megrendelőjének személyiségét és elképzeléseit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük