Meleg színek a Dunaparton

Egy otthonnak – akármilyen hangulatos is – elsősorban célszerűnek kell lennie. E társasházi, 73 nm-es lakás tulajdonosai is így gondolták, ezért volt ideális a lakberendezők helyzete, akik még az épület befejezése előtt elkezdhették a tervezést. A fiatal pár számára azonban a használhatóság mellett a meghittség és a harmónia megteremtése legalább olyan fontosnak tűnt. 

A lakás egyik szerkezeti falát sem volt tanácsos megbontani statikai okokból, így a nappalit – bár szerették volna – nem lehetett megnagyobbítani. A bútorcsoportok ügyes elhelyezésével, jelképes elkülönítésével azonban a szokatlan belmagassággal rendelkező tér tagolttá és mégis kényelmessé vált.

A tágasság érzet növelése érdekében feleslegesen válaszfalakat, ajtókat nem engedtek beépíteni, így az előszoba, a konyha, az étkező és a nappali gyakorlatilag egyetlen térbe került.


A sarokba elhelyezett U alakú konyhát díszkővel burkolt parapetfal választja el az ugyancsak kőhatású burkolattal, illetve tapétával díszített étkezőtől. A funkcióváltást a padlóburkolat különbözősége és mintázata is pontosan jelzi. A lépcsőzetesen kialakított határvonala szép, világos és nagyméretű padlólapok és a vöröses árnyalatú laminált parketta között a konyha fölötti álmennyezet is követi. A pult fölé belógó lámpák ugyancsak térosztó elemek.

Cseresznyeárnyalatúra pácoltatták az egyedi tervezésű, tömör fából készült, keretes ajtókkal, hosszúkás fémfogantyúval ellátott konyhaszekrényeket. Színük a falat borító, famintás, krémszínű csempe kis kockabetéteihez illeszkedik, amelyek ritmust, kellemes lüktetést adnak a helyiségnek. Növelve a tárolási lehetőséget –, a nagy belmagasságot kihasználva – a hátsó falra dupla felsőelem sort szereltek. A nyomasztó zsúfoltság érzetét ellensúlyozandó, az alsókat vízszintes osztású,felnyíló, többnyire üvegesre készítették.

A konyhában a felső tömör ajtós, hagyományos nyitású szekrények egyfajta keretes lezárást adnak a lentieknek. A konyha másik falát – eltekintve az inox (rozsdamentes acél) páraelszívótól – ellen pontként szabadon hagyták. Újonnan vették az olasz szétnyitható cseresznyefa étkezőbútorokat. Az asztal nagy előnye, hogy kicsire összecsukható. Vendégek érkezésekor mérete megduplázható, így akár egy nagyobb társaság is elfér körülötte. A függőlegesen rácsozott háttámlájú, kárpitozott ülőfelületű székek könnyedségét a vonalvezetésében megjelenő finom ívelés adja.

A nappali bútorait az előző otthonaikból hozták magukkal a fiatalok, így a világos bőr ülőgarnitúrát, a dohányzóasztalt és a komódokat alapberendezésnek tekintették a lakberendezők.

A krémszínű falakat a tv mögötti, ugyancsak krém-arany tapéta, illetve az ablakok közötti rozsdabarna csíkozás teszi érdekesebbé. A helyiség hangulatát különleges, a padló színével harmonizáló sötétítőfüggönyök emelik.

A nappaliból a hálószobák felé vezető folyosót két oldalról tároló szegélyezi. Itt helyezték el a juharszínű, üvegbetétes ajtókkal könnyített gardróbot és a gipszkartonból készült falfülkébe süllyesztett, az egész családi könyvtárat rejtő könyvespolcrendszert.

A rozsdabarnára festett elválasztó pillérek a mennyezeten egy-egy negatív vájatba futnak. Az álmennyezetet spotokkal megszórt bordákra osztották, ami kellemesen megtöri és szélesíti az amúgy hosszúkás alaprajzot. Innen nyílnak a hálók és a fürdőszoba is.

A szükségesnél talán valamivel nagyobb hálószobából sem hiányzik egy kis játékosság. Az ágy mögötti fal elé falfülkéket építettek, rozsda-arany tapétával és hangulatfényekkel oldották meg a díszítést. Az egész lakás színvilágához igazodva a „szárnyas”, azaz éjjeliszekrényekkel egybeépített franciaágy is vöröses pácot kapott. A kockás ágytakaróval és a kedves kiegészítőkkel együtt – a közömbös tónusok ellenére is – az egész szoba csupa vidámság.

Egy kis faltologatással, ügyeskedéssel a kicsi, ablaktalan, a nagy belmagassága miatt aknaszerű fürdőszoba nemcsak kényelmessé, de jól tagolttá és arányossá is vált.


A fürdőbe is a konyhával azonos olasz bézs-cseresznye színárnyalatú, fahatású csempecsalád elemeiből válogattak a lakberendezők, alaposan megkeverve a mintázatot.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük