Színjáték két színben

Általában határozott stílus vagy átgondolt koncepció alapján alakítjuk ki az otthonunkat, válogatjuk össze a berendezést, de előfordulhat az is, hogy egy tárgyhoz, képhez vagy bútorhoz igazodik aztán az enteriőr. Így történt ez Tímeával és Árpáddal is, amikor a IX. kerület rehabilitált részén, egy újonnan épült társasházba költöztek. Számukra egy gardrób mutatós tolóajtaja határozta meg a kétszintes tetőtéri otthon egész arculatát.


Az elsődleges ok, ami miatt ezt a lakást választották, az a fényár volt, amely még télen is beragyogja a tér szinte minden zugát. "Itt nem lehetsz depressziós" – jelenti ki Tímea mosolyogva, miközben körbevezet. A burkolatok, a nyílászárók, a fürdő és a konyhabútor már adottak voltak, amikor megkapták a kulcsokat, ők azonban szerettek volna egy kis eredeiséget, egyéni karaktert adni a semleges egyszerűséggel kialakított, fehérre festett helyiségeknek.

Ezért is fordultak Balásy Emese lakberendezőhöz, hogy tanácsaival, ötleteivel segítse őket. Évekkel ezelőtt szerettek bele a kiindulópontként szolgáló, fekete és sötétnarancs színű, üvegbetétes gardróbszekrénybe. A gardrób további részének elkészítésével megbízott asztalos termékpalettáján azonban nem szerepelt a narancsszínű üvegbetét, de ajánlott helyette egy különösen szép meggypirosat. Így történt, hogy -Emese javaslatára- ezt a markáns színpárosítást vitték végig minden helyiségen fehérrel és világos fafelületekkel kombinálva.


ÖTLETES REJTŐZKÖDÉS A nappali főfala okozta a legnagyobb fejtörést, a magas felületet ugyanis úgy kellett belakni, hogy ne legyen túlzsúfolt, mégis elférjen itt a családi könyvtár java része, ugyanakkor a tévé is helyet kapjon – de ha nem muszáj, inkább ne látszódjon.

Végül egy mindentudó, fehérre lazúrozott, fenyőlétrákból és nyír, illetve vörös és fekete laminált lapokból megkomponált polcrendszerben állapodtak meg, amelyhez praktikus, tolóajtós médiatároló is készült. A készülék időszakos eltüntetését – a gardróbhoz hasonlóan – eltolható üveglappal oldották meg, természetesen vörös és fekete színben.

De itt kapott helyet a háziasszony kedvenc reklámplakátja is, mely Faragó Géza "Karcsú nő macskával lámpafényben" című festményéből készült. "Sikerült megszereznünk a Tungsram archívumából" – büszkélkedik Tímea. Régi bútort nem is hoztak magukkal, kizárólag a tízéves sarokkanapét, amelynek látványát a fekete gyapjúszőnyeg és a háttérként szolgáló, modern, mintás tapéta frissíti fel a nappaliban.


ÜVEGHÁZHATÁS Irigylésre méltó, hogy az egész lakásnak télikert jelleget kölcsönöz a felülvilágítókkal kiegészített teraszajtó, melynek szomszédságában alakították ki az étkezőt. A fémvázas üvegasztallal és könnyed plexiszékekkel berendezett helyiség egyediségéről a falon megjelenő vagány, piros csíkozás gondoskodik. Árpád favoritja mégis az asztal fölötti lámpa, ami már kifutó termék volt, amikor rátaláltak. Bár az étkezővel egy légtérben elhelyezkdeő konyha beépített bútorán nem változtattak a tulajdonosok, igyekeztek ide is fekete, piros kiegészítőket válogatni, hogy belesimuljon az összképbe.

 


HOSSZÚ TÁVON A hálószobának és a fürdőnek teret adó galérián is ugyanazok a színek a meghatározók – köszönhetően a sokat emlegetett gardróbajtónak, a tapétáknak és a kiegészítőknek.

Kicsit azonban megváltozott a rend az egyszerű, Ikea-bútorokkal berendezett szobákban, amióta Dani megszületett. Bár a baba egyelőre még a szüleivel alszik. Tímeáék azt tervezik, hogy hamarosan kiköltöznek a galéria előterébe, a jelenlegi hálót pedig gyerekszobává változtatják. Persze nem sürgős, hiszen még élvezik a közös éjszakákat, de ha majd elérkezik az idő, hogy átengedjék Daninak a hálószobát, a lakás legmeghatározóbb elemét, a domináns színhasználatot biztosan nem érinti majd az átalakítás.

A cikk az Otthon magazin 2012/5- számában jelent meg, publikációink között találja ide kattintva »

Ide kattintva nézze meg az ilyen volt-ilyen lett képsorozatunkat a lakásról!