Üde harmónia naranccsal Diósdon

Félig elkészült, az eredeti építtetők által félbehagyott és eladott házat továbbépíteni, otthonná rendezni nem is annyira egyszerű. Hiszen mások terveit, álmait rekonstruálni lehetetlen és értelmetlen is egyben. A csupasz falak azonban nem sokat mondtak vendéglátóinknak, ezért kértek fel bennünket, hogy segítsünk saját igényeikre, ízlésükre formálni a szerkezet-kész épületet.

Modern, különleges és dinamikus otthont szerettek volna, világos alaptónusban, harsány, meleg narancssárgával élénkítve. Némi alaprajzi módosításra azért volt még lehetőség, a korábbi előszobát megnagyobbítva, a nappali területéből lecsípve egy darabot komfortos dolgozószobát alakítottunk ki. A térelválasztást egy két oldalról is használható, gipszkarton polcrendszerrel oldottuk meg, melynek lecsapott sarkába ültettük az ajtót, sok kis falfülkével díszítve. Így a kényszerűségből mutatós látványelem született.


A konyhával és étkezővel egy légterű nappali egyedivé és karakteressé tételére ugyancsak a gipszkarton tűnt a legalkalmasabbnak, sok-sok falfülkével, polcokkal és számtalan hangulatfénnyel. Úgy alakítottuk, hogy a kiválasztott jókora, hófehér bőrkanapé a falhoz tolva elférjen a középen hagyott szabadnyílásban, két oldalról pedig szimmetrikus elrendezésben egy-egy nagyobb, hosszúkás, narancsra festett, üvegpolcos falfülke keretezze.

Természetesen szpotok világítják meg a dísztárgyakkal hangulatossá tett fülkéket és a kanapé feletti átívelést is, a kanapé hátfalát pedig kőhatású kerámiával burkoltuk. Egyedi dekoráció is egyben a szabadnyílást összekötő gipszkartonból készült ”híd”, mögé világítást rejtettünk, amely szép szórt fénnyel világítja meg a követ, a narancsra festett felülete pedig a három részes, ide készült Mikó Rita festményeknek ad kiemelt díszhelyet.

A készen vett épület viszonylag kis belmagassággal épült, így a belsőépítészeti feladatok közé tartozott optikailag emelni rajta. Különösen fontos volt ez a reprezentatív nappaliban. Hogy korrigáljuk a szépséghibát, a mennyezetet mindenütt hófehérre festettük, a nappaliban pedig körben egy szpotokkal megtűzdelt, párkányvilágítással ellátott álmennyezetet terveztünk, így a szabadon hagyott belső sík magasabbnak tűnik a valóságosnál. A padlót borító fényesre polírozott, elcsúsztatott diagonál mintában lerakott gressporcelán nem csupán elegáns, de világos sárgás-bézses tónusának köszönhetően tágítja a teret, hozzá kevertettük az oldalfalakon domináló krémszínű árnyalatokat is. A nappali vidámságát a narancsban pompázó függönyök fokozzák.


Térelválasztó funkciót tölt be a merőlegesen elhelyezett, térbe fordított modern étkezőgarnitúra, amely a konyha és a nappali között áll. Tálalószekrény és határjelző egyben a zebrano mintás, kétoldalas, bortartóval kombinált szekrényelem, fölé üveglappal kombinált világító polc került.

Modern és praktikus az egyedi tervek alapján gyártott, juhar és zebrano frontokkal megtervezett, L-alakú konyhabútor, amely vízszintes osztással, sok-sok fiókkal és felnyíló felsőszekrényekkel készült. Különlegessége a sarokban lévő, bútorlapokkal leválasztott, önálló kisablakkal rendelkező kamraszekrény, amely így egybeolvad a bútorzattal, mégis önálló helyiségként funkcionál.

A falra fa mintázatú tört fehér- bézs csempe került, amely vízszintes csíkozású mintázatot alkot, egy kis játékosságot és lendületet adva az összképnek.

A konyha sarkában egy kisétkezőt alakítottunk ki, melynek különlegessége, hogy bárasztal magasságú, a falat narancs csíkozással élénkítettük.


Érdemes bepillantani a diósdi ház többi helyiségébe is, a kenhető textiltapétával bélelt hálószobába, vagy a bézses-rozsdabarnás árnyalatokban játszó, épített mosdópultos fürdőszobába is. Mindenütt azonos színvilág, visszafogottan modern enteriőrök várnak, melyek jól tükrözik a tulajdonosok habitusát, nyíltságát és kényelemszeretetét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük